• fejlec01.jpg
  • fejlec02.jpg
  • fejlec03.jpg
  • fejlec04.jpg
  • fejlec05.jpg

  zold csik

  Kedves Látogatónk!

  Üdvözöllek a Dráva Természetbarát Sport Egyesület honlapján.   Természetjáró  csoportként  nálunk ebben a témában  találhatsz  írásokat,  képeket. Tájékozódhatsz egyesületünkről rendezvényeinkről, kulcsos turistaházunkról.  Köszönjük, hogy támogattad egyesületünket adód  1 % -val!

  Jó böngészést!

  Jancsi Attila, Dráva T.S.E. Elnöke, de a Barátaimnak, ismerőseimnek csak atiKA!

  zold csik

  Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra

   

  Az Országos Kéktúra befejezése után kis csapatunk ugyanazzal a lendülettel folytatta a Dél-dunántúli Kéktúrát. 2007-től 2009-ig három évre elosztva 18 nap alatt teljesítettük a Szombathely – Gálosfa szakaszt.

  Ez a beszámoló erről a részről szól.

  Az Írottkő - Szombathely részt a 2005 júliusi Országos Kéktúra kőszegi szakaszával együtt teljesítettük, a képek ott megnézhetőek. A Felsőkövesd – Szekszárd szakaszt pedig baranyaiak lévén mindenki egyénileg, helyi egynapos túrákon teljesítette.

  Az Országos Kéktúra nagy részét szakaszonként vonattal, teljes menetfelszereléssel teljesítettük. A vége felé kezdtünk buszos szállítással többnapos szállásokkal, csillagtúraszerűen túrázni a szakaszokon, belevonva a közeli egyéb látnivalókat is.

  A Dél-dunántúli Kéktúra egészét már ezzel a buszos módszerrel jártuk be.

  Lássuk a beszámolót.              

   

  1. július 22-28. Olad – Őriszentpéter.

                   (Ják-Egyházasrádóc-Molnaszecsőd-Szarvaskend-Halogy-Ivánc- Kondorfa)

  Első nap: Utazás után az oladi falumúzeum megtekintése, majd Nárai és Ják következett. Itt a pap izgalmasan és komoly humorérzékkel mutatta be a templomot. Ezután elfoglaltuk a szállásunkat Iváncon.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/ZtA4Q4qtzC3YvbYe7

  Második nap: Egyházasrádócra érve a katolikus templomot zárva találtuk, de a református templomot a lelkész előadása mellett megtekinthettük. Molnaszecsődön a Rába folyó mellett egy csodaszép lila kukásautót is láttunk. Döröske gyöngyszeme az árpád kori temploma. A napot a Döröske beachen zártuk. Vacsora: mindent bele bab.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/AmXAdutAPN9bmC73A

  Harmadik nap: Döröskén reggel meg tudtuk nézni az árpád kori templomot. Döbörhegy szőlőhegyén keresztül érkeztünk Szarvaskendre. Kata is beérkezett Katafára. Halogy után a Himfai-tónál pihentünk. Felsőmarác, majd a szállásunk, Ivánc következett.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/1wX6DAE7ayB2ZxrC8

  Negyedik nap: Egy kirándulást iktattunk be. Nemesmedves, a Rönöki Szent Imre templom, Felső-csóka, Rábafüzes, vacsora. Hazaérve Iváncra még egy hosszú túra várt ránk. A polgármesterasszony kimerítő részletességgel mutatta be nekünk a falut az elejétől a végéig. A túra után kicsit fárasztó volt, de élveztük. Köszönet neki.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/6fX38ihYdgzaJDdS9

  Ötödik nap: Megnéztük a szereket. Ivánc, Lugos-patak völgye, Kondorfa, Szalafő, Papszer, Felsőszer, Pityerszeren a skanzen, Őriszentpéter. 2007-ben még a szereknél a házak előtt ki volt téve a tökmagolaj és becsületkasszára lehetett vinni belőle. Most már nem tudom, hogy így van-e. És végül egy jó vacsora.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/9MokbArSqMfv61gn6

  Hatodik nap: És egy újabb kirándulás: János-hegy, Felsőszölnök, Hármas-határ, Szentgotthárd. Kicsit hintáztak a dedósok, gyönyörű öreg traktort láttunk, és egy túraszandál bemondta az unalmast. Ezután Rába part, majd búcsúlecsó.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/R5TtfnP6twXTMu4y5

  Hetedik nap: Hazautazás napján kirándultunk még Szalafőn, megnéztük a Zala folyót, melyben egy csepp víz sem volt. Keserüszer, Őriszentpéteren az árpád kori templom, majd tökmagolaj beszerzés Kovácsszeren. Végül irány haza.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/JWwkFekHZXq8sZk26

  1. július 20-26. Őriszentpéter – Palin.

  (Magyarszombatfa-Szentgyörgyvölgy-Zalalövő-Kustánszeg-Zalatárnok-Rádiháza-Lasztonya-Bázakerettye-Valkonya-Homokkomárom)

  Első nap: Utazás és a szállás elfoglalása Szattán, a Kópic vendégházban. Túra Őriszentpétertől Gödörházáig. Újra Templomszeren a Szent Péter templomban. Utána a jól megszokott tökmagolaj következik. Átkeltünk a Kerka-patakon Kercaszomor felé, jót beszélgettünk a plébánossal. Magyarszombatfán fazekas házra leltünk.

  Szomjoltás után lenéztünk a Ritási-kilátóból, majd irány a szállás és esti sütögetés.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/c4yHx1Gf4WcbubYL8

  Második nap: Gödörháza - Felsőcsöde. Kercaszomori nézelődés után irány Velemér. Az árpád kori temploma egy csoda. Irány a ranch, mert szomjasak vagyunk. Szentgyörgyvölgy Vitéz kocsma, majd a templom következik. Felsőszenterzsébeten állatokat mucikázunk, majd Kerka és Pusztaszentpéter következik. Csöde után könnyen átkelünk a Szatta-patakon. Innen irány a szállás mindentbele babot főzni.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/r11rGVPTfFVnvDQq8

  Harmadik nap: Felsőcsöde - Kislengyel. Reggeli után megtámadtuk a Pankaszi haranglábat. Ezután irány Pacsa-hegy, majd Zalalövő, múzeum, templom. Nagyfernekág után, rákeveredtünk a régi kékre, amely egy láperdőbe vezetett. Innen kimentünk a hegytető felé ahol Csaba barátunk a nápolyival darazsat nyelt. Volt pánik. Visszatalálva a kékre Kustánszeg után tűztünk a szállásra paprikás krumplit főzni.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/ngHXCK8yU7Re5KMs9

  Negyedik nap: Kislengyel - Rádiháza. A csesztregi templomlátogatás után, esőben indulunk Kislengyelről. Barbásszeg, majd Zalatárnok következik. Újra templom, ezekből jól állunk. Itt megismerkedünk Tóth II.-vel a csatárral. Szentkozmadombja, majd Rádiháza jön és az eső csak esik. Új szállásunkon, Bázakerettyén végre szárazra kerülünk.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/r5hZxWpxdQ43emux8

  Ötödik nap: Rádiháza - Bázakerettye. A Kabala ménes és a tófeji pincék után, Szentpéterfölde következik. Öveges professzor szülőháza után megnézzük a kiállítást róla. Következik a híres szécsiszigeti templom, majd a kerkai malommúzeum. Az Andrássy kastélypark után borkóstolóra mentünk a Bussay pincészetbe. Egyik ismert bora az Esküvé. Vidáman fejeztük be a túránkat. Azért még egy esti összetartásra elmentünk a kocsmába, ahol egy helyi érdekeltségű, már nem szomjas illető megtalálja Katit a pultnál. Soha véget nem érő felfelé nézéssel csak annyit tud mondani: „Jézus Mária”…!!!

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/Hs193svGrnE3Hv1aA

  Hatodik nap: Bázakerettye - Obornak. A kisváros és az olajipari múzeum megtekintése után, irány Kistolmács. Borsfa, majd Valkonya következik. A Gurgóhegyi kilátó zárva, de a szőlőhegy szép. Valkonya és Obornak után irány a szállás, meg egy kis esti séta az utolsó nap előtt.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/YMf4x6xWjgcGD9g29

  Hetedik nap: Obornak - Palin. Utolsó nap reggel a csomagok már útra készek, mikor Zoli váratlanul megkéri Hugi kezét. Az elrebegett igen után, sűrű éljenzés közepette felhúzzák a gyűrűt, és elindulunk Budafapusztára az arborétumba. Szakszerű idegenvezetés után, irány Homokkomárom. Ezután Hosszúvölgy és Zsigárd következik. Átkelve a Principális csatorna hídján, beérkezünk Palinra, s innen irány haza.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/cyhAS5qMtSUemSZFA

  1. július 12-17. Gálosfa – Palin.

  (Simonfa-Zselickisfalud-Szenna-Kaposmérő-Újvárfalva-Mesztegnyő-Kisvid-Ormándkastély-Zalakaros-Örömhegy)

  Első nap: Gálosfa - Patca. Átkelve a Balla-tetőn, néhány frissítés után megérkeztünk Simonfára. A Meteor turistaházban szívesen fogadtak minket. Újabb frissítő a Kökényesbe, majd réten – hegyen keresztül, sarat dagasztva megérkezünk Zselickisfaludra. Itt lesz a szállásunk, de mi továbbindulunk Patcára. A Katicatanyán találkozunk a Paksi versenytársainkkal. Szilvásszentmártonban még frissítünk egyet, aztán vissza a szállásra.

  Séta a faluban, majd szalonnasütés.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/UGiKMPHwuLJ6mEqZ8

  Második nap: Somogysárd - Patca. A Vándor kulcsosházból irány Somogysárd. A templom és a kispiac megtekintése után megjárjuk a Nagy-Gyótai erdőt. Nagy melegben érünk Kaposfőre. Frissítés és irány a Dadai-tanyák, majd Szenna. Kazettás református templom és a skanzen. Utána újra Patca. Este megismerjük a szomszédot és a lányát. Hoznak almás pitét, csak a szélét nem, Hugi legnagyobb bánatára.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/NofB5buyuCWuBAT87

  Harmadik nap: Somogysárd - Mesztegnyő. Kis bálagörgetés után Újvárfalva következik, a Noszlopy-kúria. Ezután kerítésmászás és homokdagasztás Felsőkak vasútállomásig. Frissítés, majd Mesztegnyő, kisvasutazás, faluház. Este gyertyafényes duruzsolás.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/BebFfv9RfDPLfpvU7

  Negyedik nap: Mesztegnyő - Nemesvid. Mesztegnyőn újra egy jó humorú vidám pap mutatta be a műemléktemplomot. Ezután a szokásos somogyi homokdagasztásba kezdünk. Nagyszakácsi következett, a nemzetközi szakácsverseny helyszíne. Kisvid és Nemesvid után, Ormánd és Zalakomár érintésével elfoglaltuk új szállásunkat.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/8scM9vapLt8pJJXp8

  Ötödik nap: Buszos kirándulás. Irány a Kis-Balaton, utána Zalaváron a történelmi emlékpark, majd Vörsön a tűzoltómúzeum. Ezután Csillagvá,r majd Balatonmária-fürdő következett. Garaboncon bort kóstoltunk, és megvacsoráztunk. Innen irány Zalakomárra, a szállásra, igen jó hangulatban. És még egy esti séta.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/99Li5gRfnyBN3Lts5

  Hatodik nap: Zalakaros - Palin. Zalaújlak után sárdagasztás. Örömhegyen a postás kulcsosháznál pihenőt tartunk. Kis csallános Pupi-hegy, Bagóhegy, a kilátás mindenhol gyönyörű. Öreg-Förhenc vadászház után, beérkezünk Palinra. Innen irány haza a szokásos Böhönyei pihenővel.

  Képek itt: https://photos.app.goo.gl/iSsNSnvgC6DVatpdA

  Kéktúra lezárása: Felsőkövesd – Szekszárd. Erről a szakaszról baranyaiak lévén 2003 és 2009 között egynapos helyi túrák keretén belül szereztük be a pecséteket. Ezekről a túrákról képek nem készültek.

  mecsekerdo

  mecsekerdo         bmtsz logomtsz logo 2014 kor 4duna drava

  Don't have an account yet? Register Now!

  Sign in to your account